Slijmbeursontsteking
Al eens van een slijmbeursontsteking gehoord? Dat is, zoals de naam al doet verwachten, een ontsteking aan de slijmbeurs. Maar wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking? Heeft een patiënt er veel last van? Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld? Hieronder krijgt u antwoord op al dat soort vragen.
Slijmbeurs
Waartoe dient de slijmbeurs? Het is belangrijk dat te weten om te begrijpen waar het mis kan gaan. De slijmbeurs is een soort kleine holte, gevuld met vocht, dat als een soort smeermiddel tussen het bot en de spier ligt. Zonder slijmbeurs zouden die twee ruw over elkaar heen moeten wrijven, met alle negatieve gevolgen van dien. Dankzij de slijmbeurs kunnen spieren en botten soepel bewegen zonder elkaar in de weg te zitten.
Wat gebeurd er precies?
Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, val de smerende functie ervan weg. De frictie tussen bot en spier die daardoor ontstaat, voelt onprettig. Daarnaast doet de ontsteking zelf ook goed zeer. Dat maakt een slijmbeurs ontsteking een vervelende aandoening voor de patiënt.
Slijmbeursontsteking Symptomen
De symptomen van een slijmbeursontsteking zijn voor een huisarts relatief eenvoudig te herkennen. De symptomen hangen af van de precieze locatie van de ontsteking, maar over het algemeen wordt de bewegingsvrijheid flink beperkt. Met name bewegingen waarbij een gewricht maximaal moet strekken of draaien doen zeer. Het gewricht zelf voelt gezwollen en pijnlijk aan.
Slijmbeursontsteking Oorzaak
De oorzaak van een slijmbeurs ontsteking is bijna altijd overbelasting. De schouder loopt bijvoorbeeld een verhoogd risico wanneer u veel werk boven uw hoofd uitvoert, zoals schilderen. Overbelasting is altijd het gevolg van chronisch te veel hooi op uw vork nemen; een slijmbeursontsteking treedt nooit zomaar op. Herhaalde bewegingen waarbij het gewricht maximaal wordt belast, zijn een notoire oorzaak van een slijmbeursontsteking.
In opmars
Komt een slijmbeursontsteking vaak voor? Nee, niet bijzonder vaak, maar de aandoening is wel in opmars. Dat geldt ook voor vele andere aandoeningen met chronische overbelasting als oorzaak. Neem daarom de symptomen serieus, ook als die niet zo erg lijken te zijn. Een bezoekje aan de huisarts kost u weinig tijd en geld en kan u veel leed besparen.
Slijmbeursontsteking Behandeling
Zoals bij alle aandoeningen die door overbelasting worden veroorzaakt, laat een slijmbeursontsteking zich het best behandelen met rust. Het overbelaste deel van uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen en de ontsteking te bestrijden. Helaas kan dat proces veel pijn veroorzaken, mede doordat een overbelastingsaandoening maar traag herstelt. Uw huisarts kan u een injectie geven om de kloppende pijn wat te onderdrukken.
Slijmbeursontsteking Voorkomen
Het adagium ‘voorkomen is beter dan genezen’ is onvolprezen in de medische wereld. Sommige aandoeningen, zoals een griepje, trekken relatief snel weer weg en zijn dus niet zo problematisch voor de patiënt. Aandoeningen als een slijmbeurs ontsteking zijn andere koek. Niemand heeft immers trek in een genezingsproces dat meer als een sleur dan daadwerkelijk herstel voelt. Gelukkig is een slijmbeursontsteking te voorkomen als u goed naar het lichaam luistert. Wanneer er alsmaar meer pijn uitstraalt van uw gewrichten naar de rest van uw lichaam, kunt u het best even naar de huisarts gaan. Wie weet constateert die niets, maar voor hetzelfde geld bent u hard op weg naar een slijmbeurs ontsteking. Probeer daarnaast de belasting op een risicolopend lichaamsdeel te verlagen. Staat u de hele dag? Gaat u dan eens zitten. Zit u de hele dag? Ga dan eens staan.
Slijmbeursontsteking en Shockwavetherapie
Sinds kort bestaat er een nieuwe behandelmethode voor overbelastingsaandoeningen zoals een slijmbeurs ontsteking: shockwavetherapie. Dat klinkt wellicht heel futuristisch, maar het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Shockwavetherapie richt zich direct op de slijmbeurs ontsteking, waardoor de behandeling veel effectiever dan traditionele behandelmethodes is. De slijmbeurs ontsteking wordt als het ware ‘belaagd’ door trillingen. Daardoor krijgt het lichaam een impuls het herstel te versnellen. De precieze wetenschap is vanzelfsprekend ingewikkelder, maar de resultaten liegen er niet om. Veel mensen hebben baat bij shockwavetherapie, ook bij andere ontstekingen dan een slijmbeurs ontsteking. Shockwavetherapie kan soelaas bieden aan patiënten die al langere tijd lijden onder een slijmbeurs ontsteking, maar ook aan patiënten die er pas last van hebben gekregen. Wij raden u aan contact met ons op te nemen, zodat we u uitgebreid te woord kunnen staan en eventuele vragen kunnen beantwoorden.
Anderen bekeken ook deze artikelen
- Slijmbeursontsteking bovenarm
- Slijmbeursontsteking arm
- Slijmbeursontsteking de behandeling
- Alles over de peesontsteking