Onderwerpen

Knie artrose

Knie Artrose

Wat is knie artrose?

Veel mensen denken dat knie artrose alleen een verouderingsproces van het kraakbeen is. Dat is een misvatting! Artrose is een reumatische aandoening die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden.

Wat gebeurt er bij knie artrose?

Knie artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; dat zich kenmerkt door dunner en zachter te worden. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht vormen zich zichtbare en voelbare knobbels. Deze worden osteofyten genoemd. Deze knobbels kunnen ervoor zorgen dat het gewricht minder beweeglijk wordt. Ook kan het dat de knobbels pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaken. De bobbels die ontstaan op het bot bevinden zich vaak aan de randen van het gewricht. Deze zijn goed te traceren middels echografie!

Artrose is niet alleen een kraakbeen probleem op zichzelf. Artrose is een probleem van het gehele gewricht. Door de vorming van losse stukjes bot, aangroei of verandering van vorm van bot en de vermindering van de smering van het gewricht kan forse stijfheid en pijn optreden. De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose (dit betreft niet alleen de knie).

Bij artrose knie wordt het kraakbeen slechter van kwaliteit

Artrose is een chronische aandoening en wordt meestal langzaam erger. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten kreeg. De internationale naam van artrose is osteoartritis. Osteoartritis staat voor kraakbeenontsteking.

Slijtage is niet hetzelfde als artrose. Bij slijtage wordt het idee gewekt dat er niks te doen is aan de pijnklachten en het probleem. Hoewel het aangedane kraakbeen bij artrose knie niet te genezen is, is er zeker wel wat te doen aan de symptomen! 

 

Artrose knieën

Symptomen van artrose knie

Artrose knie begint met pijn die geleidelijk ontstaat. Meestal is dit na uw 50e verjaardag. Bij bewegen en belasten van de knie kunnen de klachten toenemen. Vooral nadat u een tijd stilgezeten of gelegen heeft zult u moeilijker op gang kunnen komen dat dat u gewent bent. Gewricht stijfheid is een veel voorkomende klacht bij artrose naast de pijn die u kunt ervaren.

Moeilijk op gang komen

Pijn is een symptoom dat bij alle gewrichten met artrose kan optreden. Deze pijn ontstaat geleidelijk en treedt vooral op bij bewegen en belasten van het gewricht. Wanneer u een tijd gezeten of gelegen hebt kan de pijn wanneer u weer start met bewegen tijdelijk toenemen. Dit wordt ook wel de “startpijn” genoemd en is kenmerkend voor knie artrose. De pijn kan daarbij ook later op de dag erger worden. In een later stadium kan het gewricht moeilijker te bewegen zijn en kunt u ook bij rust pijn hebben, bijvoorbeeld ’s nachts.

Als in een gewricht ontstekingen optreden, gaat het gewricht meer pijn doen. Het wordt warm, dik en soms rood. Artrose maakt het gewricht extra kwetsbaar en daarom kan het voorkomen dat u vaker een dikke knie ervaart.

Toename van stijfheid van de knie

Naast pijn kan het gewricht ook stijf zijn, vooral na een periode van rust. Als u bijvoorbeeld lang in dezelfde houding heeft gezeten, bent u stijf als u weer in beweging komt; dit heet startstijfheid. Deze treed vaak op naast de startpijn.
We spreken van ochtendstijfheid als u de eerste 30 minuten last heeft van startstijfheid en startpijn.

Bewegen en uiteindelijk belasten wordt lastiger

Pijnlijke, stijve gewrichten kunt u minder gemakkelijk bewegen. De knobbels die zich langs de randen van het gewricht vormen kunnen ervoor zorgen dat u de eindstanden van het gewricht niet meer kunt halen. Daarnaast kan zwelling en vocht in het gewricht pijn veroorzaken doordat de druk binnen in de knie hoger wordt wanneer u de knie wilt buigen. De beperkingen zijn afhankelijk van de vorm van artrose die u heeft.

Doordat bewegen moeilijker gaat, kan het zijn dat u minder gaat bewegen. De spieren rondom het gewricht kunnen minder sterk worden. Daardoor kan uw gewricht zijn stevigheid en stabiliteit verliezen. Omdat de spieren minder kracht hebben, worden de pezen meer belast en krijgt u meer pijn. Pijn en instabiliteit vergroten de kans om te vallen. Dit kan u een onzeker gevoel geven bij het lopen.

Mogelijk gaat u door de pijn minder bewegen…

De spieren worden daardoor zwakker en het gewricht kan instabiel worden. Instabiliteit van het gewricht kan leiden tot overbelasting van het gewrichtskapsel en overstrekking van de gewrichtsbanden. Daarnaast kunnen de slijmbeurzen rondom het gewricht ontstoken raken. Dit kan komen doordat er meer wrijving plaatsvindt van pezen, kapsels en botuitstulpingen.

Diagnostiek bij knie artrose

Bij Rayer Healthcare wordt gestart met een fysiotherapeutisch onderzoek. Hierbij zal de therapeut de beweeglijkheid, stijfheid, spierkracht, stabiliteit en pijn in kaart brengen. Uw fysiotherapeut onderzoekt ook specifiek uw gewricht of er vocht aanwezig is en/of er vergroeiingen voelbaar zijn. Afhankelijk van uw klachten wordt verder gekeken.

Echografie bij knie artrose

Rayer Healthcare beschikt over high-end echografie apparatuur. De fysiotherapeut is hiermee in staat om naast een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek een echografisch onderzoek te doen. Met gebruik van echografie kan uw fysiotherapeut vast te stellen of er sprake is van veranderingen in het gewricht.

Tijdens de echografie zullen opnames gemaakt worden van de achterzijde van het gewricht, de binnenkant, buitenkant en voorzijde.

Gebruik van echografie op de achterzijde van de knie stelt de fysiotherapeut in staat een uitspraak te doen over de dikte van het kraakbeen dat zich bevind op de condylen in het kniegewricht. Een opname aan de binnenzijde kan verteld de therapeut of er sprake is van een botuitstulping of osteofyten. De opname aan de buitenzijde van de knie geeft informatie of er vocht in het gewricht zit wat het gewricht kapsel naar buiten kan drukken. Wanneer alle 3 de opnamen wijzen op veranderingen ten opzichte van het “normaal beeld” kan aangenomen worden dat behandeling geïndiceerd is.

Echografie Knie Artrose

Knie artrose scanKnie artrose echo

Shockwavetherapie bij knie artrose

Wat we nu weten over knie artrose? Knie artrose is een aandoening van het gehele gewricht waarbij het kraakbeen in kwaliteit afneemt. Er vormen zich botknobbels langs de gewricht spleet en de stofwisseling en smering van het gewricht nemen af. Dit resulteert in minder beweeglijkheid van het gewricht en pijn bij opstarten.

Wat doet shockwavetherapie bij knie artrose?

Shockwavetherapie bij knie artrose

Shockwavetherapie is de laatste jaren veel onderzocht. De werking op micro niveau bij het fysiologisch herstelmechanisme is inmiddels bewezen door de wetenschap.

De shockwaves, welke worden toegediend via een applicator, geven een krachtige en korte drukverhoging lokaal op het weefsel. Het effect hiervan op eventueel aanwezige verhardingen is dat de harde deeltjes zacht en poreus worden zodat deze kunnen worden opgenomen door het lichaam. Een tweede effect is de aanleg van nieuwe bloedvaatjes (neovascularisatie) en een lokaal verhoogde celstofwisseling. Doordat de cellen in beweging komen, er voldoende voedsel en zuurstof wordt aangevoerd door de nieuwe bloedvaatjes wordt het weefsel lokaal gezonder. Er treed een scala aan lokale veranderingen in het weefsel op. Het derde effect is dat er een tijdelijke pijnvermindering optreed. Deze vermindering van pijn zorgt ervoor dat u dagelijks makkelijker kunt bewegen.

Shockwavetherapie helpt vaak bij knie artrose

Kraakbeencellen hebben belasting nodig. Doordat de artrose klachten pijn en stijfheid veroorzaken neemt de belasting vaak af wat het proces van artrose kan versnellen. Door de pijn dempende werking van shockwavetherapie kunt u overdag meer activiteiten ondernemen. Dit zorgt ervoor dat de cellen in beweging komen, in beweging blijven en bovenal belastbaar blijven. U blijft uw spieren gebruiken en de stabiliteit van uw kniegewricht zal niet verder achteruit gaan en u zou het zelfs kunnen verbeteren. U kunt de artrose klachten zo controleren en het proces aanzienlijk vertragen.

Houd u er rekening mee dat shockwavetherapie het kraakbeen niet kan herstellen. Shockwavetherapie zorgt ervoor dat uw knie langer functioneel te gebruiken blijft. Het is daarom raadzaam om naast shockwave therapie altijd een traject met oefentherapie te volgen.

Apparatuur 

Onze apparatuur voor de behandeling van knie artrose

Wij werken uitsluitend met de nieuwste “focussed shockwave” apparatuur van Storz. Artrose behandelen met radiale shockwave heeft geen zin omdat deze drukgolven niet krachtig genoeg zijn en niet goed aankomen tussen het gewricht. Focussed shockwave kenmerkt zich door een extreem snelle en hoge energie piek. Deze is onmisbaar bij de behandeling van knie artrose!

Shockwavetherapie apparatuurKnie artrose apparatuur

Anderen bekeken ook deze artikelen