Golfarm
Veel golfers vrezen voor een golfarm, een aandoening aan de onderarm die veel Nederlanders treft. Ook mensen die nog nooit een golfclub in hun handen hebben gehad, kunnen aan een golfarm lijden. Wat deze aandoening echter precies inhoudt, weet u wellicht niet. In dit artikel leest u wat het precies is, wat de symptomen en de oorzaken zijn en hoe uw huisarts het behandelt.
Ontstoken onderarm
Dokters en andere medisch deskundigen spreken niet over een golfarm, maar over epicondylitis medialis humeri. Dat is een hele mond vol, maar de betekenis is een stuk minder complex. Bij een golfarm is het bovenste deel van de binnenzijde van de elleboog ontstoken geraakt. Preciezer gezegd: het is een peesontsteking van de vingers, de pols en aan het bot in uw elleboog. Sommige mensen spreken dan ook van een golfelleboog.
Symptomen van een golfarm
De symptomen van een golfarm zijn niet mis. Bij een golfarm voelt het gehele onderste deel van uw onderarm pijnlijk aan. Ook wanneer u uw pols buigt en de onderarm naar binnen draait (dus naar uw torso), voelt u een stekende en zeurende pijn. De vuist samenballen en knijpen in bijvoorbeeld een handdoek wekken veel pijn op. Het kan zo pijnlijk zijn dat de pijn uitstraalt naar de hand. Wat het zo vervelend maakt, is de pijn die in rust optreedt. Het adagium bij peesontstekingen luidt altijd ‘houd voldoende rust’, maar wanneer rusten pijnlijk is, wordt de wilskracht van de patiënt behoorlijk op de proef gesteld.
Oorzaken
Peesontstekingen ontstaan vrijwel altijd door overbelasting, en dat geldt ook voor een golfarm. In de meeste gevallen is deze overbelasting chronisch. Het kan zijn dat uw golfarm voor het eerst merkbaar werd tijdens een zwaarbelastende beweging, maar waarschijnlijk was uw arm al overbelast voordat die specifieke beweging plaatsvond. Golfen is een veelvoorkomende oorzaak (de druk die een golfslag op uw arm uitoefent is aanzienlijk), maar ook zwaar handwerk kan een golfarm veroorzaken. Opmerkelijk genoeg is langdurig computergebruik niet vaak de oorzaak van een golfarm; overmatig typen en klikken leidt eerder tot RSI dan tot een golfarm.
Behandeling golfarm
Als u merkt dat uw onderarm u parten speelt bij eenvoudige bewegingen als het buigen van de pols, dient u gelijk naar een huisarts te gaan. Hoe eerder een golfarm namelijk aan het licht komt, des te effectiever die te behandelen is. Uw huisarts schrijft u hoogstwaarschijnlijk vooral rust voor. Wat echter effectiever is, is zware belasting van uw pees. U leest het goed: om chronische overbelast te bestrijden, dient u de pees zo nu en dan een flinke opdonder te geven. Dat geldt ook voor een golfarm. Een golfarm is namelijk het resultaat van lichte overbelasting, terwijl het voor een pees juist gezond als deze er letterlijk en figuurlijk zwaar aan moet tillen. Chronische lichte overbelasting leidt tot fibrose (weefselverandering van de pees), flinke trainingssessies leveren een gezonde en sterke pees op. Een fysiotherapeut zal u dan ook gewichtheffen aanraden. Onthoud: hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, veel patiënten hebben aanzienlijk baat bij gewichtheffen. Helaas zijn sommige gevallen van een golfarm behoorlijk hardnekkig. De fysiotherapeut kent een aantal andere methodes, maar die zijn vrij pijnlijk en veroorzaken aardige zwellingen in de onderarm. U bent met dat soort behandelingen weliswaar van uw golfarm af, maar de behandelingen zijn geen pretje.
Shockwavebehandeling
Tegenwoordig is er een behandeling op de markt die in haar korte bestaanstijd indrukwekkende resultaten heeft neergezet. Shockwave therapie klinkt veel mensen als sciencefiction in de oren, maar deze hypermoderne behandelmethode kan u zomaar eens van uw hardnekkige golfarm verlossen. Shockwavetherapie maakt gebruik van trillingen om de ontsteking te lijft te gaan. De precieze wetenschap is complexe materie, maar de resultaten liegen er niet om. Bovendien is de behandeling door middel van shockwavetherapie pijnloos. Wanneer u dus al weken, maanden of wellicht jaren last heeft van een golfarm, is het verstandig om deze nieuwe vorm van therapie te overwegen. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord en weten u alles te vertellen over de mogelijkheden van shockwavetherapie in uw specifieke situatie.
Anderen bekeken ook deze artikelen
- Alles over Epicondylitis-lateralis
- Alles over de Golfelleboog
- Alles over de Tenniselleboog
- Pijn aan de Elleboog
- De Tenniselleboog oefeningen
- De Tenniselleboog behandeling
- Slijmbeursontsteking Elleboog