Tennisarm symptomen

tennisarm symptomen

 

Het menselijk lichaam is een vernuftig stukje natuurlijke techniek, maar helaas is het verre van perfect. Hoewel het lichaam jarenlang zo gezond als een vis kan zijn, kan er van de ene op de andere dag opeens een aandoening de kop op steken. Een van die aandoeningen is een tennisarm, een aandoening met een wat merkwaardige naam. Wat is een tennisarm? Wat zijn tennisarm symptomen? En hoe wordt een tennisarm behandeld? In dit artikel krijgt u op al deze vragen antwoord.

Tennisarm

De medische naam van de aandoening, dus de naam die medisch specialisten aan een tennisarm hebben gegeven, luidt epicondylitis lateralis. Aan het achtervoegsel –itis kunt u zien dat het hier een ontstekingsaandoening betreft. De ontsteking bevindt zich in de aanhechting van de elleboogspier aan het elleboogbot.

Oorzaken tennisarm

Een tennisarm is een overbelastingsaandoening. U loopt de aandoening niet op doordat u een keer verkeerde beweging maakt, maar juist doordat u in principe al weken- of maandenlang een verkeerde beweging maakt. Die ‘verkeerde beweging’ kan bijvoorbeeld typen zijn. Wie te veel typt, loopt een zeer verhoogd risico op een tennisarm. De beruchtste oorzaak van een tennisarm is, zoals de naam al doet vermoeden, tennis. Vanzelfsprekend leidt een potje tennis niet tot een waterval aan tennisarm symptomen en een ritje naar de huisarts, maar wie veel en hard tennist, doet zijn pezen en botten geen plezier. De kracht die vrijkomt wanneer u met een tennisracket een bal slaat, is een enorme klap voor de elleboog. Wie dus graag tennist, doet er goed aan om niet te lang en te vaak te tennissen. Nog een bezigheid die het risico op een tennisarm aanzienlijk verhoogt: lopendebandwerk. In arme landen, waar nog veelal in fabrieken met lopende banden wordt gewerkt, krijgen veel medewerkers last van hun handen, polsen en ellebogen. Tennisarmen komen daar relatief gezien veel vaker voor dan in andere landen of lagen van de maatschappij.

Tennisarm symptomen

De symptomen van een tennisarm zijn divers, doordat de aanhechting van de elleboog niet altijd op precies dezelfde plaats ontstoken raakt. Desondanks zijn er meer dan genoeg algemene symptomen te beschrijven. Een ontsteking doet altijd zeer; zo ook een tennisarm ontsteking. De pijn straalt uit van de zijkant van de elleboog uit naar de bovenarm, pols en hand. Een ander belangrijk tennisarm symptoom is krachtverlies in de arm met de ontsteking. Het is voor tennisarm patiënten moeilijk om een stoel bovenhands vast te pakken. Soms is het krachtverlies zelfs zo erg dat de patiënt moeite heeft met eenvoudige taken zoals het vasthouden van een kopje. Voorwerpen verplaatsen is ook uit den boze. Ook het volledig aanspannen of strekken van de elleboog kan zeer pijnlijk zijn voor de patiënt. Niet alleen de kracht, maar ook de coördinatie verdwijnt. Zelfs wanneer uw arm nog wel sterk genoeg is om een handeling uit te voeren, kan gebrekkige coördinatie u parten spelen. Een ander symptoom is ochtendstijfheid in de arm. Wanneer de patiënt ontwaakt, voelt de arm bevroren aan. Na de arm enige tijd te hebben gebruikt, kan de patiënt er weer wat meer mee. Tennisarm symptomen zijn vervelend voor de patiënt, aangezien dit soort symptomen het leven van de patiënt flink kan ontregelen.

Behandeling tennisarm symptomen

De tennisarm behandeling richt zich op twee aspecten: genezing en onderdrukking van de tennis arm symptomen. Genezing komt vanzelf, door veel rust te nemen, maar onderdrukking van de tennisarm symptomen vraagt om een gedegen aanpak. Uw huisarts kan u pijnstillers voorschrijven om de ergste tennisarm symptomen enigszins in intensiteit en ernst af te vlakken. Daarnaast raadt de huisarts vaak fysiotherapie aan. De fysiotherapeut laat de tennisarm sneller gelezen door deze te belasten. Dat klinkt tegenstrijdig, maar enkel rust nemen heeft een averechtse werking op het genezingsproces. De tennisarm symptomen kunnen ook worden bestreden door middel van massages. Ook een warm bad, of voor sommige mensen juist een coldpack, kan de tennisarm symptomen tijdelijk wegnemen.

Definitief afrekenen met tennisarm symptomen

Wie definitief met zijn tennisarm wil afrekenen, doet er goed aan shockwave therapie te overwegen. Dat is een hypermoderne behandelmethode waarbij verhelpen van de ontsteking centraal staat. Die wordt direct aangepakt dankzij de unieke mogelijkheden die shockwavetherapie biedt. De shockwavetherapeut van Rayer Healthcare dient de patiënt op de plek van de ontsteking trillingen toe met een speciaal apparaat, die rechtstreeks het ontstoken deel van het lichaam als het ware wakker schudden en tot genezing aansporen. Wanneer u dus op zoek bent naar een snelle, efficiënte, goedkope en pijnloze manier om van uw tenniselleboog symptomen af te komen, dan bent u bij ons aan het juist adres. Neem gerust contact met ons op zodat wij al uw vragen over shockwavetherapie kunnen behandelen en een afspraak kunnen inplannen.

Anderen bekeken ook deze artikelen