Onderwerpen

Frozen Shoulder

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is letterlijk een bevroren schouder. De frozen shoulder, ( Latijnse benaming capsulitis adhesiva of periarthritis humeroscapularis), een aandoening waarbij het gewrichtskapsel verdikt en verschrompeld is. De beweeglijkheid van het schoudergewricht wordt daardoor ernstig beperkt.  De incidentie van deze klacht komt voor bij 2%-5% bij de nederlandse bevolking. Bij vrouwen tussen de 40-70 jaar komen de meeste schouderklachten voor op basis van een frozen shoulder. Mensen die diabeet zijn,  hebben een verhoogd risico op een bevroren schouder. Met name aan de niet- dominante zijde wordt het geconstateerd. De klachten kunnen tot wel 12 -18 maanden duren.

Shockwavetherapie bij frozen shoulder

Frozen shoulder klachten kunnen in veel gevallen goed behandeld worden met de inzet van shockwave therapie. Of shockwave therapie op zichzelf effectief is, hangt af van de oorzakelijke factoren van uw bevroren schouder en de fase waarin uw klacht zich momenteel bevind. Middels echografie en klinisch onderzoek kunnen we u een inschatting van de effectiviteit van shockwavetherapie geven. Over het algemeen bestaat de behandeling ook uit fysiotherapie en manuele therapie.

frozen shoulder

Oorzaak van een Frozen Shoulder

Over de exacte oorzaak van een frozen shoulder is de medische wetenschap niet geheel duidelijk. Men weet niet precies wat de oorzaak is. Er zijn wel veel theorieën die een bevroren kunnen veroorzaken.

  1. Met een onderliggend ontstekingsproces, zoals een kapselontsteking, of een slijmbeursontsteking. Vaak ziet met een verkalking in een van de pezen rondom het schoudergewricht. Hetgeen niet per definitie hoeft te betekenen dat het de oorzaak is van een frozen shoulder. Het kapsel wordt langzaam dikker en trekt samen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid in het schoudergewricht stijver en minder beweeglijkheid
  2. Een bevroren schouder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een (minimaal) trauma (bijvoorbeeld een val)
  3. Een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken) of een operatieve ingreep in het schoudergewricht
  4. Repeterende belasting waarbij er langdurige eenzijdige handelingen worden verricht, bijvoorbeeld met werk of in de sport.

Symptomen van een Frozen Shoulder

De klachten bij een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en geleidelijk. De pijn is zeurend tot stekende pijnklachten bij bewegingen. In het dagelijks leven worden bewegingen meer beperkt. Bovenhandse bewegingen zijn moeilijk mogelijk en erg pijnlijk. Heffen en tillen zijn pijnlijk en beperkt.  Aan- en uitkleden is pijnlijk en autorijden kan erg beperkend zijn. Er zijn drie stadia bekend bij een bevroren schouder.

De drie stadia:

  1. De pijn wordt langzaam erger bij bewegen. Slapen wordt veelal pijnlijker. De beperking in het schoudergewricht neemt toe. Duur van zes weken tot negen maanden.
  2. De pijn neemt langzaam af, maar de beperkingen in het schoudergewricht nemen toe tot wel 50%. Deze fase kan van vier maanden tot negen maanden duren.
  3. Deze fase noemt men wel de ontdooide fase bij een bevroren schouder. De pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt weer toe tot vrijwel normale uitslagen in het schoudergewricht. Deze fase kan wel tot drie jaar duren.

De schouder is lastig te behandelen en een verkeerde aanpak kan het toch al langdurige genezingsproces van de schouder doen vertragen of zelfs verergeren. Het bewegen van uw arm en schouder binnen de pijngrens(!) is het beste advies.
Zoals het overzicht van de drie stadia laat zien, herstelt de schouder meestal vanzelf. Dit neemt wel enige tijd in beslag: van tien maanden tot meer dan drie jaar. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel positief beïnvloeden.

Rayer HealthCare heeft wel een behandelmethode die zeer doeltreffend is bij een frozen shoulder. Shockwave therapie kan de pijnklachten effectief bestrijden waardoor het herstelproces wordt bevorderd.

frozen shoulder symptomen

De behandeling

Bij de eerste afspraak vindt een intakegesprek plaats. Tijdens deze intake wordt een uitgebreide anamnese afgenomen en wordt zowel lichamelijk als echografisch onderzoek uitgevoerd om een volledig beeld van uw schouder te krijgen. Na dit grondige onderzoek wordt een behandelplan met u besproken. Dit behandelplan bestaat uit vijf shockwave-therapiesessies, die wekelijks plaatsvinden. Na de vijfde sessie wordt opnieuw een echografisch onderzoek gedaan om de voortgang van uw bevroren schouder te evalueren. Afhankelijk van de geboekte vooruitgang kan fysiotherapie worden gestart, onder begeleiding van een van de fysiotherapeuten van Rayer Healthcare. Naast fysiotherapie is ook een specifiek trainingsprogramma voor een ‘frozen shoulder’ noodzakelijk.

Behandel uw schouderklachten met shockwave therapie!

Wilt u snel van uw frozen shoulder af, aarzel niet en neem direct contact met ons op! Bekijk ook de Shockwave vergoedingen op onze website om meer te weten te komen over hoe u bent verzekerd voor Shockwave therapie. Ook ontdekt u hier direct de prijzen voor de behandelingen. U kunt het contactformulier invullen op de website en dan nemen wij contact met u op. Ook kunt u ons direct bellen en een afspraak in plannen!

Anderen bekeken ook deze artikelen