U kent waarschijnlijk de beelden wel van een voetballer die een explosieve sprint met de bal aan de voet richting het doel maakt en abrupt zijn sprint moet staken, hinkend met één hand aan de achterzijde van zijn bovenbeen en de andere hand op zijn hoofd van de pijn en het besef dat er iets goed mis is. Daarna zittend op de grond met zijn handen om zijn been wachtend op een brancard om van het veld te worden gedragen. Inderdaad, de hamstringblessure wordt meestal op deze manier opgelopen, een krachtexplosie die de hamstring overbelast met een verrekking, een scheurtje in de spier of een afgescheurde spier als gevolg. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaak, de gevolgen en het herstel van de hamstringblessure. Er is namelijk veel dat u zelf kunt doen om deze vervelende blessure te voorkomen.
Waar zit de hamstring en wat doet deze spier?
De hamstrings bestaan uit drie spieren die aan de achterzijde van het bovenbeen zitten. Doordat ze aan de achterzijde van het bovenbeen zitten buigt de knie bij het samenspannen van de hamstrings. Op het onderstaande plaatje is duidelijk zichtbaar dat de hamstrings vanaf de knie tot aan het zitbeenknobbel lopen en dat het grote en sterke spieren zijn.
Wat is de oorzaak van een hamstringblessure?
De oorzaak van de hamstringblessure zit voornamelijk in overbelasting. Er moet heel wat gebeuren om deze grote en sterke spieren te overbelasten. Uit het eerdere voorbeeld van de sprintende voetballer die een hamstringblessure oploopt blijkt wel dat het gaat om een explosieve belasting van de spieren. Maar toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn, er kan namelijk ook sprake zijn van langdurige overbelasting door bijvoorbeeld hardlopen of regelmatig stretchen tijdens yoga. De hamstringblessure is dan ook in te delen in twee categorieën te weten;
- Acute hamstringblessure.
- Peesblessure van de hamstring.
Acute hamstringblessure
De naam zegt het al, een vorm van de hamstringblessure die plotseling ontstaat tijdens een explosieve en intense krachtexplosie vanuit de hamstring. Als de spanning op de hamstring te groot is zal deze het begeven met als gevolg een verrekking in het meest gunstige geval. Het wordt ook wel de Zweepslag genoemd. Maar het kan ook erger zijn, bij een hogere overbelasting kan de hamstring zelfs scheuren of in het ergste geval afscheuren.
Hoe herken je een acute hamstringblessure?
- Acute pijn in de bil bij explosief aanzetten
- Direct het gevoel dat er iets mis is bij de bil/achterkant bovenbeen
- Afhankelijk van de gradatie een bepaalde mate van krachtsverlies
- Afhankelijk van de gradatie ontstaat er een blauwe plek
Hoe lang duurt de revalidatie van de acute hamstringblessure?
Doordat de hamstring een grote- en sterke spier is die we veel gebruiken in het dagelijks leven is het herstel van de hamstringblessure een pittig traject. Met de juiste begeleiding, de juiste opvolging van de revalidatie oefeningen en m.b.v. shockwave therapie is een revalidatieproces van 6-8 weken zeer redelijk. De juiste revalidatie is niet alleen belangrijk voor een snel herstel maar ook voor de kwaliteit van de genezing om een terugkerende blessure zoveel mogelijk te voorkomen. Verder is de duur van het revalidatieproces ook afhankelijk van de gradatie van de hamstringblessure;
- Gradatie 1, er is sprake van een verrekking. Er is geen krachtsverlies en het herstel verloopt heel soepel. Meestal zijn deze klachten binnen 1-4 weken verholpen.
- Gradatie 2, er is sprake van een scheurtje in de spier of pees. Dit kan gepaard gaan met het krijgen van een blauwe plek. Ook is er sprake van krachtsverlies. Het herstel duurt gemiddeld 6-8 weken.
- Gradatie 3, De spier is afgescheurd, Er is zeker sprake van een blauwe plek. En er is sprake van enorme krachtsverlies. Qua herstel moet al snel gedacht worden aan minimaal 3-6 maanden.
Het kan lastig zijn om te bepalen welke gradatie de hamstringblessure is. Daarom maken wij bij de hamstringblessures altijd een echografie. Zo kunnen wij goed bepalen wat de ernst is en kunnen we hierop ons behandelplan afstemmen.
Bij welke sporten komt de acute hamstringblessure veel voor?
Denk hierbij aan de sporten die vragen om korte- intensieve krachtinspanningen zoals voetbal, tennis, vechtsporten, rugby, hockey, basketbal en badminton
Hoe de acute hamstringblessure te behandelen in combinatie met Shockwave?
Bij een acute hamstringblessure is het erg belangrijk om snel te bepalen in welke gradatie de hamstringblessure valt. Iedere gradatie vraagt namelijk om een specifieke behandeling. Gebeurt dit niet snel en op de juiste manier dan is de kans groot dat de klachten verergeren.
Belangrijk is dat het revalideren stapsgewijs verloopt, mocht de reactie van bepaalde oefeningen langer dan 24 uur aanwezig zijn dan zijn de oefeningen te zwaar geweest en moeten de oefeningen weer een stap terug qua intensiviteit en van daaruit weer langzaam opbouwen. Dit kost tijd maar het is essentieel om op de juiste wijze te revalideren.
De combinatie van een opbouwend oefenschema en Shockwave therapie is de sleutel tot een degelijk en snel herstel. De Shockwave therapie stimuleert het natuurlijke herstel van ons lichaam wat een goede aanvulling is op het revalidatieproces. Dit gebeurt door het schockwave apparaat dat geluidsgolven gericht op de plek van de blessure inbrengt. Hierdoor wordt de stofwisseling en de bloedsomloop gestimuleerd wat zorgt voor een sneller herstel.
Peesblessure van de hamstring
Waar de acute hamstringblessure wordt veroorzaakt door explosieve krachtinspanningen ligt de oorzaak van een peesblessure van de hamstring veel meer bij langdurige overbelasting met een minder grote spanningspiek. Door de continue (matige) overbelasting neemt de pees in kwaliteit af waardoor deze minder goed in staat is de krachten op te nemen naar de hamstring. Hierdoor wordt de hamstring meer belast en zelfs overbelast en raakt de pees geïrriteerd.
Hoe herken je de peesblessure van de hamstring?
- Pijn in de bil.
- Pijn tijdens of na het hardlopen.
- Pijn die opkomt bij het versnellen tijdens het hardlopen.
- Pijn tijdens het oprennen van een heuvel.
- Zitten op harde ondergronden.
- Pijn of irritaties tijdens het autorijden.
- Startstijfheid bij het opstaan of na gezeten te hebben.
Hoe lang duurt de revalidatie van de peesblessure van de hamstring?
Net als bij de acute hamstringblessure is het revalidatieproces pittig en zwaar en zelfs nog langer. Normaliter moet rekening gehouden worden met een revalidatietijd van 12–24 weken afhankelijk hoe serieus er met de revalidatieoefeningen wordt omgegaan. Met Shockwave therapie kan dit proces aanzienlijk worden versneld en daarom is het ook een veel gebruikte therapie bij de peesblessure van de hamstring.
Bij welke sporten komt de peesblessure van de hamstring veel voor?
Denk hierbij aan de sporten die vragen om langdurige inspanning van het lichaam zoals; hardlopen, lange afstand wandelen, wielrennen, zwemmen en yoga.
Yoga en Pilates en de peesblessure van de hamstring
Misschien een minder bekende sport die een hamstringblessure kan veroorzaken is yoga of pilates. Dit komt door de langdurige stretchoefeningen die veel spanning op de spieren met zich meebrengen. Zorg voor voldoende afwisseling qua oefeningen, stretch niet te lang op maximale spanning en luister naar je lichaam.
Hardlopen en de peesblessure van de hamstring
De maanden voorafgaand aan de ontwikkeling van de blessure is er meestal spraken van een verandering van de belasting. Denk hierbij aan het wisselen van de hardloopschoenen, overgaan naar nieuwe schoenen kan flinke gevolgen hebben. Of de duur van het hardlopen is vele malen langer geworden in een relatief korte periode.
Hoe ontwikkelt de peesblessure van de hamstring zich bij hardlopen?
In het beginstadium van de klachten zal de pijn optreden na het hardlopen en tijdens langdurig zitten. Ook is het in deze fase normaal dat de pijn afneemt naarmate u langer hardloopt of beweegt. De pees raakt door beweging meer doorbloedt en dat zorgt voor pijnvermindering. Belangrijk is hierbij dat de klachten hierdoor wel onderhouden of erger gemaakt worden.
Als de blessure niet overgaat dan zal bij aanhoudende sportactiviteiten de blessure erger worden. De pijn die in de eerste fase opspeelt na het hardlopen zal in een latere fase ook tijdens het hardlopen opspelen. Ook zal de reactie van de hamstring na het hardlopen erger zijn dan in de beginfase.
Hoe de peesblessure van de hamstring te behandelen met Shockwave?
De peesblessure van de hamstring is zoals eerder vermeld erg lastig en vooral zwaar voor de persoon in kwestie. Echter onder de juiste begeleiding en opvolging van de oefeningen kan er effectief hersteld worden.
Net als bij de acute hamstringblessure is het stapsgewijs revalideren erg belangrijk ondanks het feit dat het meer tijd kost. En ook bij de peesblessure van de hamstring geldt dat de combinatie van een persoonlijk oefenschema en shockwave therapie bijdraagt aan een sneller herstel.
Risicofactoren voor het oplopen van een hamstringblessure
Er is een aantal factoren die het oplopen van een hamstringblessure vergroten, deze groep zou extra voorzorgsmaatregelen kunnen nemen bij het sporten. De risicofactoren zijn;
- Mensen die al een hamstringblessure hebben gehad lopen 2x zoveel kans nog een keer deze blessure op te lopen.
- Op oudere leeftijd hebben mensen meer kans op de hamstringblessure.
- Mensen die geen goede warming-up doen voor ze gaan sporten.
- Mensen met minder ontwikkelde buik-, heup- en hamstringspieren.
Welke oefeningen zijn goed voor revalidatie van een hamstringblessure?
Belangrijk om te allen tijde het oefenschema aan te houden van uw fysiotherapeut, wijk hier niet van af zonder de therapeut te raadplegen. Een oefenschema is geheel op maat gemaakt specifiek voor uw hamstringblessure, lichaamsbouw en conditie. Wilt u weten welke oefeningen voor u geschikt zijn omdat u last heeft van uw hamstring? Laat het ons weten en we geven graag advies vanuit preventie.
Dringend advies voor alle sportliefhebbers
Vanuit ons vakgebied zullen we er alles aan doen om sporters zoveel mogelijk te begeleiden zodat iedereen lang en zonder blessures kan sporten. Zo adviseren wij mensen over het op de juiste manier voorbereiden van het lichaam op de sportactiviteit, het op de juiste manier uitvoeren van de sportactiviteit en het op de juiste manier afronden van de sportactiviteit. Dit doen wij in onze vestigingen maar ook zijn wij regelmatig te vinden bij sportevenementen of voorlichtingsdagen. Zo dragen wij bij aan een gezonde, sportende community.
Om blessures zoals de hamstringblessure te voorkomen is het belangrijk de volgende hoofdzaken in gedachten te houden;
- Voor het sporten altijd een goede warming up doen.
- Bij kracht-intensieve sporten een extra goede warming up met voldoende stretchoefeningen vooral van de hamstring en de achillespees.
- Hoe moeilijk het ook is, probeer te hoge spanning op de spieren te voorkomen. Ga niet over de top.
- Bij duurloop sporten lichte blessures niet onderschatten, vraag een fysiotherapeut of huisarts op tijd om hulp.
- Duurloop sporten stapsgewijs opbouwen, voorkom een te snelle opbouw.
- Verandering van schoeisel bij duurloop sporten niet onderschatten, loop deze goed in d.m.v. kortere sessies eventueel afgewisseld met de ‘oude’ schoenen.
- Train de buikspieren, de heupspieren en de hamstring voor een goede en sterke balans.
- Leef gezond, dat is goed voor het hele lichaam.