Tendinopathie
Heb jij ook al zo lang last van een chronische peesirritatie (tendinopathie)? In dit artikel lees je wat het precies is, wat je er zelf aan kunt doen en wat de beste behandeling is.
Wat is tendinopathie?
Tendinopathie is een irritatie van de pees als gevolg van een kwaliteitsvermindering van het peesweefsel. Dit komt veel voor bij de elleboog, schouder, achillespees, heup, knie en hiel.
Hoe ontstaat tendinopathie?
Een tendinopathie ontstaat vaak als gevolg van een overbelasting. Vaak zien we weken of maanden voorafgaand aan de klachten een verandering in het belastingpatroon. Als de belasting voor langere tijd verandert kan een pees gaan irriteren. Factoren als schoeisel, verkeerde stand van de enkel, overgewicht, hormonale veranderen en medicatie gebruik kunnen hier ook een rol bij spelen.
Wat zijn de symptomen?
Een tendinopathie heeft kenmerkende symptomen en zijn afhankelijk van de ernst. Vaak begint het met pijn na het sporten/ belasten en stijfheid bij het opstaan. Worden de klachten erger dan kan de pijn ook tijdens het sporten opkomen en wordt de pijn na het sporten en in de ochtend erger. In de laatste fase zien we dat mensen in rust en bij dagelijkse activiteiten veel pijn ervaren.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld aan het vragengesprek, lichamelijk onderzoek en echografisch onderzoek. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de tendinopathie. Door het maken van een echografie kunnen we de ernst perfect bepalen waardoor we onze behandeling ook heel gericht kunnen inzetten. Een tendinopathie kan een heel hardnekkig probleem zijn die voor op de langere termijn voor klachten kan blijven zorgen een goede diagnose en snelle behandeling is noodzakelijk.
Wat kun je er zelf aan doen?
Het belangrijkste is om snel te weten dat je een tendinopathie hebt. Als je dit weet kan je er naar handelen. Hieronder zijn een aantal belangrijke tips die de klachten kunnen verminderen:
- Vermijdt provocerende belasting. Ook als het tijdens het belasten geen pijn doet maar na de belasting wel.
- Rek de pees op als je ’s ochtends uit bed komt, dit kan de ochtendstijfheid enorm verminderen.
- Probeer altijd na te gaan waarom je op een bepaald moment meer pijn hebt dan een ander moment. Vaak is dit als gevolg van een provocerende belasting. Op deze manier leer je de tendinopathie beter kennen.
- Doe zware oefeningen met weinig herhalingen.
Behandeling
De meest effectieve behandeling van een bestaat uit een combinatie van shockwave (radiale en gefocusseerde shockwave), EMTT en krachttraining. Op basis van het (echografisch) onderzoek wordt bepaald in welke fase de tendinopathie zich bevindt. Op basis hiervan wordt bepaald welke apparatuur het best ingezet kan worden om de blessure te herstellen. Voor een chronische tendinopathie is geen quick fix mogelijk. Met onze behandelingen zijn na 2-3 maanden 90% van de mensen klachtenvrij.