Onderwerpen

Runners knee

Runners knee

 

Een runners knee is een veel voorkomende overbelastingsblessure bij hardlopers. Bij een runnersknee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Dit wordt ook wel eens een Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. Het kenmerkt zich door vaak acute opkomende pijnklachten aan de buitenzijde van het kniegewricht. Deze wordt veelal veroorzaakt doordat er wrijving plaatsvindt tussen het bot en de peesplaat (Tractus Iliotibialis). Met name sporters en  duursporters kunnen te maken krijgen met het runners knee. Over het algemeen is dit door middel van rust en fysiotherapie goed te behandelen. Soms gaan de klachten niet vanzelf over en dan is shockwavetherapie van Rayer Healthcare een goede en doeltreffende oplossing voor een hardnekkige runners knee.

Wat is runner’s knee?

Runner’s knee is eigenlijk een verzamelnaam voor hardloopblessures in en rondom de knie. De knie is de plek waar de meeste hardloopblessures ontstaan. De meest voorkomende vormen zijn:

  1. Het iliotibiale bandsyndroom (ITBS) en
  2. Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Bij het ITBS voel je de pijn aan de buitenzijde van de knie. De iliotibiale band (it-band) loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht zich onder de knie aan het scheenbeen vast. Bij een loopbeweging schuift de it-band over de meest uitstekende knobbel van het dijbeen heen. Dit is normaal, maar bij veelvuldige herhaling van deze wrijving kan de band gaan ontsteken. Het is daarom logisch dat dit een typische hardloopblessure is. De pijn ontstaat tijdens en na de training en verergert bij bepaalde handelingen, zoals traplopen of lang zitten.

Het PFPS is vooral voelbaar achter de knieschijf en in de ruimte eromheen. De knieschijf ligt in een soort groeve die het bovenbeen vormt. Wanneer wij ons been buigen en strekken, verplaatst de knieschijf zich in de groeve. Simpel gezegd spreek je over PFPS als de knieschijf zich niet meer goed beweegt in deze groeve en er daardoor pijn ontstaat. Een overbelasting van de knie kan hier de oorzaak van zijn. De pijn wordt verergerd wanneer je squat en bij traplopen.

Oorzaken

Er kunnen factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van de knieklachten. Denk aan O-benen, instabiliteit van de buitenzijde van de knie, het afwikkelpatroon of de stand van de voet of een beenlengteverschil.

Daarnaast kunt u denken aan versleten, hard of stug schoeisel of een te snel opgevoerd loopschema. Tip: de klacht kan voorkomen worden als u minder aan de buitenzijde van een weg loopt. De wegen lopen namelijk bol en hierdoor ontstaat een eenzijdige belasting.

Symptomen runners knee

Bij een runners knee heeft u meestal pijn aan de buitenzijde van de knie tijdens het lopen. Die pijn kan uitstralen tot de bovenzijde van het onderbeen. Er kan een doffe tot scherpe, stekende pijn aanwezig zijn. De klachten beginnen meestal met een lichte irritatie die tijdens het hardlopen sterk toenemen.

De pijn kan dermate toenemen dat er direct gestopt moet worden met hardlopen. Hiernaast kan de pijn ook na het hardlopen (de volgende dag) optreden. Dit wordt vaak opgemerkt bij het traplopen.

Onderzoek en diagnose

Aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een runners knee gesteld worden. Vaak is de pijn goed aan te wijzen en zijn er specifieke lichamelijke testen die de klachten kunnen uitlokken. Eventueel kan een echo de diagnose bevestigen. Bij Rayer Healthcare maakt dit standaard uit van het onderzoeksbeleid alvorens gestart zal worden met eventuele shockwavetherapie.

Behandeling runners knee

Het is belangrijk om de oorzaak van de runners knee klachten te achterhalen om een goede behandeling te starten. De behandeling bestaat naast onze shockwave therapie bij Rayer Healthcare voornamelijk uit fysiotherapie. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rekoefeningen van de peesplaat en bilspieren, massage, het opheffen van bewegingsbeperkingen in lage rug, heup, bekken, knie en enkel en er kan een oefenprogramma gevolgd worden. Ook dient u een aangepast trainingsschema te volgen.

Ook een analyse van de stand van de voeten en het looppatroon, en eventueel het gebruik van inlegzooltjes of ander schoeisel, kan tot verbetering van de klachten leiden.

Een runners knee Syndroom is goed te behandelen met onze shockwave therapie. Nadat wij de afspraak met u hebben ingepland zullen we beginnen met het bekijken van eventuele foto’s van uw specialist en vervolgens zullen we middels onze echo apparatuur exact gaan bepalen waar uw runners knee zich bevindt en vervolgens met u een behandelplan op gaan stellen.

Gemiddeld ben u ongeveer vijf behandelingen kwijt totdat uw runnersknee klachten zijn opgelost. De tijd tussen de behandelingen is een week omdat we anders meer kapotmaken dan dat we genezen. Houd u dus rekening met een Shockwave traject van vijf weken.

Wilt u snel van uw runnersknee af zijn? Neem direct contact op met de specialisten van Rayer Healthcare en wij kunnen snel aan de slag met uw behandelplan.

Anderen bekeken ook deze artikelen